Estetiskt tandvård i Uppsala

Få ett nytt drömleende

Tandblekning


Tandblekning är en enkel, snabb och effektiv metod som ger dig ett friskt och fräscht leende på ett skonsamt sätt. Genom en tandblekning kan du bli av med missfärgningar och få vitare tänder utan att skada emaljen. 

Vid enklare missfärgningar är saltblästring ett effektivt alternativ, men vi erbjuder även andra tandblekningsmetoder som air-flow, allt efter dina individuella behov. Hos oss kan du också köpa produkter för att få behålla resultatet av blekningen längre.

Vid tandblekning hos Nordic Dental måste du vara minst 18 år gammal. Du får inte heller vara gravid eller amma, enligt läkemedelsverkets rekommendationer.

Tryggt att bleka tänderna hos oss
Vi bedömer dina tänder och munhälsa före tandblekningen för att försäkra dig om att dina tänder är i gott skick och minskar risken för fläckar, skador på tandköttet och besvärliga ilningar.

Viktigt innan du gör en tandblekning

 • Du får inte ha några hål i tänderna.
 • Dina eventuella fyllningar bör vara av god kvalitet.
 • Ditt tandkött är friskt.
 • Du får inte ha några beläggningar eller tandsten.

Blekning av flera tänder
Vid en tandblekning tillverkar vi en skena i mjukplast som är utformad efter dina tänder. Tillsammans med dina skenor medföljer också tydliga anvisningar så att du kan utföra behandlingen hemma när det passar dig.

Så här gör du:

 • Lägg blekningsgel i skenan och applicera den på dina tänder.
 • Upprepa behandlingen dagligen under 3-8 tillfällen.
 • Stärk dina tänder lite extra med fluor under denna period.

En tandblekning innebär oftast tre besök hos tandvården, varav ett av dem är en efterkontroll där tandläkaren eller tandhygienisten undersöker dina tänder och ditt tandkött.

Blekning av enstaka rotfyllda tänder
Ibland räcker det med blekning av enstaka tänder som är mörkare än de övriga. Tandblekning av en enstaka tand som har missfärgats inifrån börjar med att tandläkaren tar bort gamla fyllningar och annat som kan ha bidragit till missfärgningen. Tandläkaren gör också en öppning på tandens baksida och bleker den inifrån. Efter cirka en vecka kontrollerar tandläkaren resultatet och om det då visar sig behövas upprepas behandlingen ytterligare en gång. Behandlingen avslutas med att tandläkaren gör en fyllning av ett tandfärgat material.

Efter tandblekningen
Tänderna kan bli extra känsliga för värme och kyla. Det går normalt över efter en tid.

Efter tandblekningen är det viktigt att du är noga med din munhygien. Undvik gärna tobak, kaffe, te, vin och annat som kan missfärga dina tänder, åtminstone den närmaste tiden efter behandlingen, för ett längre resultat. 

Alternativ till tandblekning
Om du har missfärgningar på dina tänder kan det ibland räcka med att tandhygienisten gör en professionell tandrengöring och putsar dina tänder för att du ska få vitare tänder.

Vad kostar en tandblekning hos Nordic Dental?
Priserna varierar beroende på val av behandling. För mer information, ring oss på 010-15 15 300 så hjälper dig vidare. 

Skalfasader


Nordic Dental har specialiserade tandläkare som är utbildade och certifierade i skalfasadsteknik. Årligen utbildar och certifierar vi tandläkare nationellt som internationellt. Skalfasader används för att dölja spruckna, avslagna och missfärgade tänder, korrigera stora mellanrum mellan tänderna, korrigera en ojämn tandrad eller rätta till trångställda tänder.

Vad är skalfasader?
Skalfasader är ett alternativ till traditionella porslinskronor. Fördelen med skalfasader är att man gör mycket mindre åverkan på tanden och i många fall behöver vi knappt borra. Vi kan erbjuda både porslinsfasader och kompositfasader.

Hur går det till?
En skalfasad tillverkas oftast i porslin, så kallad porslinsfasad, och kan vara en ersättning för en avslagen bit av en tand. Med hjälp av en fasad kan tandläkaren också bredda en framtand för att fylla ut ett störande mellanrum.

När du ska få en skalfasad börjar tandläkaren med att ta bort eventuell skadad emalj och forma tandytan genom en lätt slipning. Efter avtryck och val av passande färg skapar en tandtekniker fasaden. När den är klar provar vi ut den på avsedd yta och därefter fäster vi den på din tand.


Viktigt med bra munhygien
Det kan lätt samlas bakterier i skarven mellan kronan, bron eller mellan skalfasaden och den ursprungliga tanden. Eftersom det kan vara svårt att komma åt med tandborsten kan det vara bra att använda en specialtandtråd eller mellanrumsborste. Prata gärna med din tandläkare eller tandhygienist så får du råd.

Garanti
Vi lämnar tre års garanti på fastsittande tandburna ersättningar. 

Tandreglering


Ett vackert och självsäkert leende är alltid din bästa accessoar. Som specialister på tandreglering arbetar vi på Nordic Dental med ett flertal olika typer av tandställningar, från klassisk räls till nya, moderna och diskreta alternativ som Invisalign, Spark Aligners och Incognito, som alla kan ge dig det leende du eftersträvar. Våra traditionella tandställningar kan fås med vita keramiska fästen för en mer diskret behandling eller med mer hygieniska Damon fästen för högre komfort.

Läs mer här 

Vill du veta mer om tandblekning, skalfasader eller tandreglering. Ring oss på telefonnummer 010-15 15 300 så hjälper vi dig att svara på dina frågor eller boka en konsultation.

Frågor och svar - Estetisk tandvård

 • Hur behåller jag mina tänder fina?
  För att få finare tänder kan du följa några enkla steg:
  1. Regelbunden tandvård: Besök tandläkaren regelbundet för kontroller och rengöringar.
  2. Effektiv tandborstning: Borsta tänderna noggrant två gånger om dagen med fluortandkräm.
  3. Använd tandtråd: Använd tandtråd dagligen för att rengöra mellan tänderna där tandborsten inte når.
  4. Undvik tobak: Tobaksprodukter kan påverka tändernas utseende och hälsa negativt.
  5. Minska intaget av socker: Begränsa konsumtionen av socker och sötsaker för att minska risken för karies.
  6. Överväg kosmetiska behandlingar: Vid behov kan du överväga kosmetiska ingrepp som tandblekning eller tandreglering för att förbättra tändernas utseende.
  Kom ihåg att konsultera din tandläkare för personliga råd och rekommendationer baserat på din unika oral hälsa.
 • Vad kan man göra åt missfärgade tänder?
  För att behandla missfärgade tänder kan du överväga följande alternativ:
  1. Professionell tandblekning: Genomförs av tandläkare för att minska ytliga fläckar och missfärgningar.
  2. Kosmetiska behandlingar: Tandlaminerings- eller porslinsskal kan användas för att täcka missfärgningar och förbättra utseendet.
  3. Regelbunden tandhygien: En god tandhygien, inklusive regelbunden tandborstning, användning av tandtråd och tandläkarbesök, kan minska missfärgningar och bibehålla en frisk mun.
  4. Undvikande av missfärgande ämnen: Minska konsumtionen av t.ex kaffe, te, rödvin och tobak, vilka kan bidra till tändernas missfärgning.
  Konsultera din tandläkare för att diskutera vilket alternativ som är bäst för dig baserat på orsaken till missfärgningen och din tandhälsa.